SONUCU BİLİNİYORSA NİÇİN İMTİHAN EDİLİYORUZ?

Tabi olduğumuz ilahi imtihanın sonucunu Allah önceden bilmektedir, dolayısıyla bizi neden imtihan ediyor sorusunun aklımıza gelmesi gayet normaldir.

1) Buradaki düşünce hatası insanı Allah ile kıyaslamaktan kaynaklanıyor. İnsan imtihan edince a) ihtiyaçtan dolayı, b) geleceği bilmediğinden dolayı imtihan eder. Bu sebeple Yaratanın da aynı gerekçelerle imtihan ettiğini düşünüyoruz, bu durumda imtihan bize anlamsız ve saçma geliyor. Oysa Allah’ın eylem motifi ile insanların eylem motifi birbirine benzemez. Allah bir ihtiyaca binaen iş yapmaz. ‘İhtiyaç’ O’nun eylem motiflerinde yer almaz. İnsan bir ‘ihtiyaca’ binaen iş yapar. Birbirinden tamamen farklı iki varlık kategorisini her bakımdan kıyaslamak ne kadar doğru bir akıl yürütme olabilir?

2) Allah neden imtihan ediyor sorusunun cevabını bilmiyoruz. Kuran’da bu sorunun cevabı verilmemiştir. Biz sadece niçin imtihan etmediğini akli çıkarımla tespit edebiliriz(ihtiyaç, geleceği bilmeme). Allah imtihan etmedeki niyetini açıklamadığı sürece sebebini bilemeyiz. Geriye hikmetine güvenmek kalıyor. Burada da aklen bir sorun yok, zira güvendiğiniz varlık güveni hak eden yegane varlıktır.

Paylaş