PEYGAMBERLİĞİN DELİLLERİ – GÜVENİLİRLİK DELİLİ
İnsanın bilgi edinme yolları üçtür:
1-Bir şeyin zatını algılamak suretiyle(gözle görülen şey)
2-Bir şeyin eserini/izini algılamak suretiyle (tavşanın kar üzerindeki ayak izlerinden oradan bir tavşanın geçtiğini biliyoruz, onu görmemiş olsak da, aynı şekilde kâinattaki düzenden onun bir yaratıcısı olduğunu çıkarıyoruz)
3-Sadık haber (haber getiren güvenilir kişinin aktardıkları bilgiler; bir trafik kazasıyla ilgili güvendiğimiz bir görgü tanığı haber verse –kendimiz kazanın kendisini veya izini görmediğimiz halde- kabul ederiz). Peygamberlikle ilgili bilgiyi bu üçüncü yoldan alıyoruz.
Hz. Muhammed (a.s.) 40 yaşında Allah tarafından peygamber seçildi. O’nun daha önceki yaşantısında Arap müşrikleri tarafından ‘el-Emin’ lakabıyla tanındığını biliyoruz. Fazilet odur ki, düşmanlar dahi kabul ve tasdik etsin. Hayatında hiç kimseye yalan söylememiş, kimseyi aldatmamış, herkesin iyiliği için koşturmuş, hakları yenen zayıf ve fakir insanlar için mücadele etmişti.
Evet, kırk yaşına kadar sıradan insanlara karşı dahi yalan söylemeyen bir insan, ölüm koridoruna girdiği bir devrede, hem bütün insanlığa hem de Allah’a karşı yalan söylemesi nasıl mümkün görülebilir?