HER YERE PEYGAMBER GÖNDERİLMEMESİ (2)

1) Çok eski tarihlerden bize ulaşmış bilgiler çok az. Ulaşan aktarımlar ise zayıf olduğundan elimizde kesin bilgiler yok. Hangi tarihte ne olduğunu ayrıntılı bilmiyoruz, gelecekte arkeolojik bulgular ortaya çıkabilir. Örneğin Azteklerin, İnkaların tarihleri bütün ayrıntılarıyla bilinmiyor. Az bilgiden yola çıkarak genelleme yapmak bir düşünce hatasıdır.

2) Gönderilen peygambere kimse inanmadığı veya çok az inanan olduğu için peygamber gelmedi diye düşünülebilir. Oysa böyle bir durumda tarihi bilgi aktarımı da ya hiç olmayacak veya zayıf olacaktır.

3) Peygamber gönderilmeyen yerlerdeki insanların hesaba çekilme konusuyla ilgili ilaveten şu ihtimal de dile getirilebilir: Göndermediği yerlerdeki insanları salt akıllarıyla bazı gerçekleri bulma konusunda hesaba çeker ki, buna hakkı var ya da hesaba çekmez. Her iki durumda da adaletli olmuş olur. Bu durumdaki insanlar da imtihan ediliyorlarsa, İmam Maturidi’nin dediği gibi salt akıllarıyla en azından Allah’ın varlığını bulmaları ve takdir etmeleri açısından imtihan ediliyorlar, ibadet yapma anlamında değil. Bu durumda da kaldıramayacakları bir yükle imtihan etmiyor. Her insan ‘ben niye varım, beni kim yarattı’ diye merak edip doğru cevabı bulabilir, akıl bu konuda yeterlidir. Bunu merak etmiyorsa veya inkar ediyorsa Allah bunun hesabını sorabilir. Bu da adaletsizlik değildir. Ona göre ceza verebilir. Eğer bu ihtimal doğruysa ’peygamber göndermedikçe azap etmeyiz’ ayetini bu dünya hayatı ile sınırlı anlamak gerekecektir.

Paylaş