HER YERE PEYGAMBER GÖNDERİLMEMESİ (1)
Bu sorunun cevabı ile ilgili çeşitli ihtimaller var:
1) Kuran bu hususta en temel adalet ilkesini şöyle koymuştur: ‘Biz peygamber göndermedikçe azap etmeyiz’(17/15). Demek ki peygamber gönderilmeyen yerler olabilir. Her yere ve her zaman aralığında bir peygamber gönderilecek diye bir vaad yoktur.
2) Yaratan Allah, dilediği kulunu imtihan eder, dilediğini imtihan etmez. Dünyaya gelen -istisnasız- her insanı imtihan edecektir diye bir vaad de söz konusu değildir. Kendilerine peygamber gönderilmeyen insanlar eğer imtihana tabi tutulmuyorlarsa, onların ahiretteki akibeti ne olacak sorusu akla geliyor. Bunu bilmiyoruz, ancak imtihan olunmadıysalar cehenneme de gitmezler. Yok mu olurlar, olabilir, bu da Allah’ın takdiridir. Yarattığını yok etmek ayıp değildir Yaradan açısından. Dileme hakkı O’nun. Önemli olan adaletsiz muamelenin olmamasıdır. Bu durumdaki insanları imtihan etmiyorsa onları yok etmesi adaletsizlik değildir, iki olguyu karıştırmamak gerekir. Yani yok olsalar bile Allah’a ‘bizi neden yok ettin’ deme hakları yoktur. Çünkü Allah yarattığı bir varlığı ebedi yaşatmak zorunda değil, ne aklen böyle bir zorunluluk var ne de ahlaken. Allah imtihan etmediği insanları diriltmez. Hesaba çekeceklerini diriltir.
3) Ayrıca göndermedi dediğimiz yerlere aslında peygamber gitmiş olabilir, o peygamberden mesajı bozulduğundan dolayı haberimiz olmayabilir. Ayette ‘sana ismini bildirmediğimiz nice elçiler gönderdik’(40/78) deniliyor. Çin, Yunan vb. medeniyetlere peygamber gönderilmiş olabilir, ama insanlar inkar etmişlerdir veya mesajlarını çarpıtmışlardır. Örneğin Çin’de Taoizmin kurucusu olan Lao Tzu’e atfedilen Tao Te Ching kitabı incelendiğinde tek tanrı inancına atıflar olduğu görülür. Belki bir resuldü, mesajları zaman içinde çarpıtıldı, bilemeyiz.