Evrim Teorisi İslam ile Çelişir mi?
Kuran’daki insanın yaratılışı ile ilgili ifadeler her iki görüşe de açıktır. Allah ilk insanı seleksiyon geçirterek de yaratmış olabilir, doğrudan asli haliyle de yaratmış olabilir.
Kuran’ın maksadı yaratılışla ilgili detaylar vermek değildir. Kuran bir hidayet rehberidir, bir bilim kitabı değildir. Ayetleri bilimle çelişmez, lakin bilim yapmak için indirilmemiştir. Kuran’da kainattan verilen örnekler insanları düşünmeye sevketmek, Yaratanı hakkıyla takdir etmelerini sağlamak için verilmektedir. Amaç bilimsel bilgi vermek değildir.
Bilimin geldiği nokta yeryüzünde yaşayan bütün insanların(gen analizleri sonucu) ortak atasının Afrika’da bir ‘topluluğa’ kadar geri gittiği gerçeğidir. Bu ortak ata bugünkü insan formundadır (homo sapiens sapiens). Yani hepimiz Adem ve Havva’nın soyundan geliyoruz. Bu Kuran’da yazan gerçek. Bilim de bunu bir nevi dile getirmiş olmaktadır. Aksini iddia etmemektedir. Bizim türle eşzamanlı yaşamış başka insan türleri de olmuştur (Denisova, Neandertal, Floresensis). Ancak bugün dünyadaki bütün insanlar bu türden değildir. Hepsi homo sapiens sapiens (Adem) türüdür.
Kuran’da vadedilen ‘Ademi yeryüzünde halife kılacağım’ vaadi gerçekleşmiştir. Bizim tür diğer türlere galebe çalmış yeryüzünün varisi olmuştur. Bu da ayrı bir Kuran mucizesidir.
Evrim bütün yönleriyle yüzde yüz ispatlanmış bir teori değildir. Bilim değişkendir, bugün doğru dediğini yarın yanlışlayabilmektedir. Newton fiziği ile Einstein fiziği arasındaki fark da olduğu gibi başka değişiklikler yaşanabilir 100 sene sonra. Bilimde karanlık madde ve karanlık enerji gibi konular vardır, bunlarla ilgili gelecekte öğrenilecek yeni bilgiler bütün bilimsel paradigmamızı altüst edebilir. Bugünün bilimine/fiziğine vs. (son ve nihai hakikatler bulundu anlamında) güvenmek lazım, lakin aşırı güvenmemek lazım. Bilim dogma haline getirilmemelidir. Kesin kanıtlanmış konuların dışında da değişik görüşler, yorumlar, teoriler, hipotezler bilim başlığı altında işlenmektedir. Hepsine ‘kesin kanıt’ gözüyle bakmak yanlış olur, sırf etiketi bilim diye.
(Daha geniş okumak için bkz.: Müslüman Evrimci Olabilir mi? Caner Taslaman [bu kitapta evrimin doğruluğu savunulmuyor, sadece ilgili ayetlerin evrimle uyumlu bir şekilde anlaşılmaya müsait olduğu gösteriliyor])