Çelişki İddiası: Secde 5 – Mearic 4 [Allah katında gün kaç yıl?]
Secde 5: Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O’na yükselir.
Mearic 4: Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir.
Eleştiri:
“Gelelim Allah katında bir günün dünya zamanıyla kaç sene olduğuna. Bu meselede diğerleri gibi çelişkilidir, zira ayetlerin biri diğeri ile örtüşmüyor.”
Cevap:
Önce çelişki olduğu iddia edilen ayetlerdeki konulara bakıldığında ‘Allah katında bir günün dünya zamanıyla kaç sene olduğu’ mevzusuyla ilgili olmadığı anlaşılır. İki farklı konu ile ilgili farklı rakamlar bildirilmiştir. Birisi ‘işlerin’ Allah’a yükselmesi, diğeri meleklerin Allah’a yükselmesi. Yani iki farklı konuyla ilgili farklı sürelerin olması tabii bir durumdur. Çelişki iddiaları ile ilgili giriş yazımızda belirttiğimiz gibi ‘konu farklılığı’ çelişki vehmine yol açan sebeplerin başında gelmektedir. Burada iki farklı konu olduğu için bir çelişki söz konusu değildir.
Öte yandan konuya genel olarak baktığımızda şunları söyleyebiliriz. Burada ‘zaman’ olgusunun relatifliğine işaret var. Bir gün bir gün değil. Zaman mutlak değil. Einstein zamanın relatif bir olgu olduğunu yüz sene önce tespit etti. Kuran 1400 yıl önce zamanın mutlak bir kategori olmadığını dile getiriyor. Burada aktarılan rakamların çokluktan kinaye olma ihtimali var. Bin yıl, ellibin yıl gibi rakamları bu şekilde anlayabiliriz. Son bilimsel tespitlere göre zaman ve mekan BigBang’de yaratılmışlardır, madde ile birlikte. Zaman ve mekan birlikte bir boyut zaman-mekan boyutunu teşkil ederler. Zaman ne kadar hızla gittiğimize bağlı olarak yavaşlar veya hızlı akar. Örneğin ışık hızıyla siz bir yıldıza uçup geri gelseniz sizin uçuşunuz ‘size göre’ 3 yıl sürsün, dünyaya geri geldiğinizde burada 80 sene geçmiş olur. Yani sizin hareketinize bağlı olarak sizin katınızdaki gün 3 yıl, bizim katımızda gün 80 yıl olmuş oluyor diyebiliriz.
Allah-zaman ilişkisini daha geniş okumak için tıklayınız!