ALLAH’I KİM YARATTI?

Bu soru da en çok sorulan karşı sorulardan. Herşeyin bir yaratıcısı olmalı argümanına karşı üretilen bir sorudur. Eğer öyleyse bu mantık zincirine göre Allah’ı kim yarattı sorusu sorulması gerekir şeklinde bir itiraz dile getirilmektedir. Oysa Allah deyince yaratılmamış, ezeli bir varlık olarak tanımı yapılarak bu sorunun önü alınmış olmaktadır. Buna karşılık ise ‘eğer sizin böyle tanımlama ve sorunun önünü alma hakkınız varsa biz de aynısını madde için yaparız, yapıyoruz, o zaman siz de bize itiraz etmeyin, ‘herşeyin bir yapıcısı/sebebi vardır’ prensibine dayanarak cevap veriyoruz’ diyebilirler. Buraya kadar bir problem yok.

Lakin her iki alternatiften hangisi daha makul? Her ikisi aynı anda doğru olamayacağına göre. Yani yokluktan maddenin çıkması veya ezeli bir maddenin var olması aklın alabileceği, mantıklı görebileceği bir alternatif midir? Böyle bir şeye akıl isyan etmez mi? Böyle birşey absürt sayılmaz mı akıl tarafından. Akıl bu alternatife diğer alternatiften daha kesin bir şekilde itiraz eder, hatta isyan eder. Allah ezeli dediğimizde bunu (ezeli bir var oluş halini) tasavvur etmekte akıl zorlanır, çünkü akıl sınırlı bir düşünme organı, sınırsız bir boyutu -yapısı gereği- takdir edemez. Lakin bu opsiyonun makul yönleri de var, dolayısıyla bu cevaba yatışabilir, fakat maddenin ezeliliği cevabına aklın yatışması mümkün değildir, çünkü bu açıklamanın başka bir tatmin edici yönü yok.
 
Ayrıca saçma bir cevap silsilesine yol açan bir sorunun kendisi de saçma kabul edilmelidir. Yani geçersiz bir soru. Akli temeli olmayan bir soru. Akla gelen ama akli ve mantıki temeli olmayan bir soru. İnsanın aklına her türlü düşünce gelir, bu her akla gelen düşüncenin rasyonel olduğu manasına gelmez. Dolayısıyla bilinçli bir Yaratıcı varlıktan bahsediyorsak, onu kim yarattı diyemeyiz, tanım gereği.
 
Şöyle ki, eğer Allah’ın bir yaratıcısı varsa o zaman o yaratıcının yaratıcısı kimdir sorusunu sorduğumuzda bu soru zinciri ebedi olarak devam eder, hiçbir yerde durmaz. Ve durmaması da bir saçma düşünceye yol açar. Hep yaratılan (sonsuz) yaratıcıların varlığı anlamsız bir düşüncedir. Ancak yaratılmamış bir Yaratanın bütün bir maddeyi yaratmış olması düşüncesi saçma bir düşünce değildir, çünkü gördüğümüz madde edilgendir. Mutlaka bir sebepten doğmuştur. Kendi başına ayakta durmasına işaret eden bir özelliğe sahip değildir. Mutlaka başka bir şeyden enerji, can vb. alarak var olmakta ve ayakta kalmaktadır, sonra da ölmektedir. Bu tablo hakikattır. Bu hakikate en uygun açıklama biçimi ise bir Yaratanın olmasıdır.
Paylaş