Din Bilimle Çelişir mi?

Din ile bilim çelişmez. Zira ikisi de Allah’tandır. Bilim dediğimiz eşyanın tabiatına dair elden edilen kesin bilgi.

Eşyayı Allah yarattığına göre ona dair kesin bilgi, Allah’ın gönderdiği diğer bilgilerle nasıl çelişsin?

Buradaki eşya ile ilgili elde edilen bilgi gerçekten kesin bilgi mi yoksa yine de bir ihtimal var mı farklı bir konu. Çünkü bilim disiplini altında kesin olmayan hipotezler, teoriler de  işlenmektedir. Burada bunlardan bahsetmiyoruz. Bilim denilince kastedilen tabiatl hakkında kesinleşmiş bilgi ise bu durumda bunun dinle çelişmesi mümkün değildir. Tabi bu savunduğumuz görüş dinin Allah’tan olduğuna kesin inanan için söz konusudur. Buna inanmayan aralarında çelişki olabileceğini düşünebilir, bu da gayet normaldir. Önemli olan gerçekten iki bilgi arasında zıtlık çelişkisini ispat edebilmektir. Bugüne kadar böyle bir kesinlikte iki zıt bilgi ispatlanamamıştır. İddialar olmuştur, ancak bu kabil iddialar açıklama yapıldığında çürüyen iddialardır. Açıklaması yapıldığı halde zihinde halen bariz bir çelişki tasavvuru bırakan bir bilgiye rastlanmamıştır.

İnsan çeliştiğini sanır. Bu sanı bilgi eksikliği ve/veya önyargılı bakmaktan kaynaklanır. Çeliştiği düşünülen ayetle ilgili bilgi eksikliği ve yanlış anlama söz konusudur.

Sonuç olarak akıl ile vahiy çelişmez. Çünkü akıl göz vahiy ışıktır. Işık olmadan göz göremez. Göz olmadan ışığın bir işlevi olmaz. Işık gözün görmesi için vardır. Birbirini tamamlarlar.
Bununla birlikte Kuran bilim kitabı değildir. Bilim öğretmek için indirilmemiştir, Kuran’da tabiatla ilgili sayısız ayet vardır, bu ayetler insanları Allah’ın birliği, merhameti, kudreti, hikmeti konusunda tefekküre sevketmek için indirilmiştir. Amaç imanı güçlendirmektir.
 
Paylaş