Çelişki İddiası: İsra 95 – Hac 75 [Meleklerden peygamber olur mu?]
İsra 95: De ki: “Eğer yeryüzünde, (insanlar yerine), yerleşip dolaşan melekler olsaydı, elbette onlara gökten bir melek peygamber indirirdik.”
Hac 75: Allah, meleklerden ve insanlardan peygamberler seçmiştir; şüphe yok ki Allah, duyar, görür.
Eleştiri:
Muhammed’e inanmayanlar ” Elçi olarak bize bir melek gelmesi gerekmez miydi” derler. Buna İsra 95 yanıt olarak verilir: Mantıklı. Dünyada insanlar yaşadığına göre melekten peygamber olmaz. Gel gelelim meğer öyle değilmiş. İsra-95′de melekten peygamber olamayacağı söylenirken Hac 75’de farklı söyleniyor.
Cevap:
Hac 75’de meleklerden seçilen elçilerin insan topluluklarına gönderildiğinden bahsedilseydi bir çelişki olurdu. Bazen aynı kelime başka bir kontekstte farklı bir anlamda kullanılabilir. Bunun her dilde sayısız örnekleri bulunur.
Buradaki meleğin elçi olması Allah ile beşer arasındaki bir elçiliktir (bkz.: 42/51). Allah ile insan toplulukları arasındaki bir elçilik değil. Bunu anlamak için ilgili ayetlerin bağlamına bakmak yeterlidir. Zira o ayetlerde elçi olan meleğin insan topluluklarına elçi olarak gönderildiğine, gönderilebileceğine dair en ufak bir işaret göremezsiniz. Dolayısıyla kendi zihninizden böyle bir anlamı uydurmuş olursunuz sırf tenkit yapmak için.
Kuran’ı ciddi bir biçimde inceleyen bir insan meallerin bazen yetersiz kalabileceğini aklından çıkarmamalı, burada Peygamber kelimesi yerine elçi kelimesi kullanılsaydı belki toplumlara gönderilen kişi anlamında bir çağrısım yapmayabilirdi, zira Peygamber kelimesi toplumlara gönderilen insan olarak bir anlama sahip.